Du vet väl om att du kan köpa hem öronljus och enkelt utföra behandlingen hemma?

Tekniskt sett kan du utföra behandlingen på dig själv, men vi rekommenderar alltid att ni är två stycken så att den som får behandlingen kan slappna av helt utan att behöva tänka på tid eller lågan.

Förberedelse:

Gör öronljusbehandlingen i ett rum som inte är dragigt då lågan alltid måste brinna lugnt. Packa upp öronljusen ur förpackningen och ta fram en tändare, en mellanstor handduk, topsar och ett glas med lite vatten att släcka ljuset i. Det är bäst att personen som ska få behandlingen ligger i ett bekvämt sidoläge i exempelvis en soffa/säng. Lägg en kudde under huvudet och håll huvudet så att hörselgången pekar lodrätt uppåt.

Under öronljusbehandlingen kan små, kalla askpartiklar (helt ofarliga) lossna och flyga omkring medans ljuset brinner om det finns drag i rummet. Lägg därför gärna en handduk som skydd mot kläder, håret och ansiktet.


Utför behandlingen:

Öronljuset skall alltid tändas i den ände där det inte finns någon text. Denna ände befinner sig mitt emot det isatta säkerhetsfiltret. Tänd ett av öronljusen i änden utan text och för ljusets andra ände lodrätt in i personens yttre hörselgång (in i örat). Detta sker med en lätt vridning och ett lätt tryck, så att ljuset sluter tätt vid sidorna. Placeringen är korrekt när personen kan höra det behagliga knastrandet och suset från lågan.

Under hela behandlingen håller du som utför behandlingen ljuset fast, stilla och ser till att inget hår kommer i närheten av lågan. Du kan alltid göra en rund skiva av papper eller papp, (t.o.m aluminium går bra), sticka ett hål i mitten och sedan forcera öronljuset genom skivan så den skyddar mot ev. glöd som kan flyga ner från ljuset. Massera gärna med lugna rörelser runt örat och bihålorna för att lossa på eventuella samlingar.

Ljuset slocknar inte av sig själv!

Senast när ljuset brunnit ned till en nivå c:a 2-3 cm ovanför det röda markeringsstrecket runt ljuset måste återstoden av ljuset försiktigt tas ut ur örat med en lätt vridning, och släckas i vattenglaset.

Utför du behandlingen själv kan du ha en spegel riktad bredvid dig så du kan se hur långt ljuset har kvar att brinna. Detta är bra att göra så du slipper känna stress utan kan enkelt se hur mycket som är kvar på behandlingen. Du skall ju njuta lite också…

När du gjort ena örat är det dags för andra! Båda öronen skall behandlas i öronljusbehandling.

Efter behandlingen:

När båda öronljusen är använda avlägsnar du försiktigt eventuella kondensrester på de små håren i den yttre hörselgången med hjälp av en tops. OBS! Var försiktig och peta inte för djupt i örat med topsen.

Om du vill kan du nu öppna öronljuset och se hur mycket vax du "dammsugit" upp ur öronkanalen. Ser du orangea klumpar (se bild ovan) är det vaxproppar, skönt att du fick ut dom!

Hur ofta ska jag göra öronljus?

Vid behov. Lider du av kroniska öroninflammationer, hörselnedsättning, lock för öronen, tinnitus/öronsusningar, klåda, irritationer, eksem i öron och bihålor eller huvudvärk, migrän och bihåleinflammation är det bra att utföra regelbundna öronljusbehandlingar en gång i månaden. Det är även bra att göra innan du ska flyga flygplan eller dyka då rena öronkanaler minskar risken för lock i öronen och underlättar för tryckutjämning.