Att tänka på 

Genom olika medvetna val kan vi bromsa hudens synliga åldrande.

• Sola förnuftigt: använd alltid en dagprodukt med solskyddsfaktor året om. Vid mer intensiv vistelse i solen ska särskild solskyddsprodukt med för hudtyp och ändamål användas. Undvik att sola mitt på dagen när solen är som starkast.

• Ha en god hudvårdsrutin: ha för vana att rengöra ansiktet morgon och kväll och därefter använda en återfuktande och reparerande kräm. Kombinera gärna med ett serum för ytterligare effekt och en använd ansiktsmask 1 gång per vecka. När de första rynkorna börjar visa sig byt till hudvårdsprodukter med riktad effekt för detta. Kombinera med behandling på hudvårdssalong regelbundet.

• Undvik rökning.

• Hälsosamt leverne i övrigt: kost, motion.

Rynkor får vi alla, förr eller senare. Det beror delvis på ärftliga anlag, men också på hur intensivt vi solat och hur vi vårdat huden i övrigt.

Liksom kroppen i övrigt så åldras huden. Hudens naturliga och kontinuerliga cellförnyelseprocess blir allt långsammare med åren. Hudens förmåga att bibehålla fukt minskar också markant med åldern och spänsten förändras. Huden blir torr, mindre elastisk och mindre fyllig. Den sjunker ihop och fåror och veck uppstår – det är det som vi kallar fina linjer och rynkor.

Linjer och rynkor uppkommer också av ansiktsmuskulaturens aktivitet. Vårt minspel orsakar ständigt olika veck i ansiktet och när huden så småningom mister sin spänst och elasticitet blir dessa veck synliga även när muskulaturen slappar av.

Solen – hudens värsta fiende

Ibland talar man om biologiskt eller kronologiskt åldrande i relation till ”fotoåldrande”. Vid fotoåldrande är exponeringen för sol avgörande. En åldrad hud som inte utsatts för mycket sol är normalt sett torr, tunn, ömtålig, slapp, med fina rynkor och jämn pigmentering. Fotoåldrandet förstärker inte bara det biologiska åldrande som beskrivits ovan, utan ger även upphov till andra förändringar som normalt ej finns i icke-solskadad åldrad hud. Huden kan bli blekgul, förtjockad och ibland knottrig, med djupare veck/fåror. Pigmenteringen är ojämn/fläckig. Huden får utvidgade blodkärl och huden kan också bli läderartad i strukturen

Hur behandlar och förebygger man rynkor?

Man är i princip aldrig för ung för att börja vårda sin hud. Det är självklart lättare att med sin hudvård behålla den ungdomliga lystern och spänsten än att få tillbaka den som gått förlorad, men å andra sidan är det heller aldrig för sent att börja. Genom att undvika skadliga faktorer och använda dokumenterat effektiva hudvårdsprodukter har man kommit en bra bit på vägen för att fördröja de rynkor som lurar runt hörnet.

Genom att använda hudvårdsprodukter med ingredienser som stimulerar nybildningen av hudens celler, som återfuktar på djupet och som förbättrar elasticiteten fördröjs de synliga ålderstecknen. Vilken sammansättning och koncentration som är optimal beror på hudtyp och ålder. Exempel på beprövade ingredienser med så kallad antiaging effekt är olika typer av AHA-syror, peptider, A-vitamin (retinol) och antioxidanter.

Många väljer att ta hjälp när de synliga tecknen på åldrande är ett faktum och när de första rynkorna börjar visa sig kan det vara dags att gå över till hudvård med så kallad antiaging effekt. Förutom hudvårdande produkter och särskilda antiaging serier finns det många olika typer av hudvårdsbehandlingar att välja mellan – hos hudterapeuter, hudläkare och plastikkirurger. Vilken behandling som passar bäst avgörs av omfattningen av problemet tillsammans med vilket resultat som önskas.