Huden delas ofta in i olika hudtyper. Vanliga begrepp är normal, torr, mogen, känslig, fet och kombinerad hud. Vilken hudtyp du har beror på arvsanlag, ålder och miljöfaktorer.

Din hudtyp kan också växla beroende på årstid. 

En professionell hudanalys hos en hudterapeut är till stor hjälp för att fastställa den aktuella hudtypen.


Hur vet jag vilken hudtyp jag har?
En professionell hudanalys hos en hudterapeut är något vi alltid rekommenderar 

Normal hud
En normal hud är jämn med normalstora porer med normal till måttlig talgproduktion. En normal hud kan kännas något fetare ibland, särskilt i den s.k T-zonen (panna, näsa, haka) men kan också ha en viss yttorrhet på en del partier, särskilt med åldern då talgproduktionen minskar och fukten inte bevaras lika lätt i huden. Huden är ofta relativt problemfri, men kan då och då få enstaka finnar och pormaskar.

Kombinerad hud
Blandad eller kombinerad hud kännetecknas av normalstora till stora porer och en fetare T-zon (panna, näsa, haka) samt torra partier vanligtvis på kinderna. Talgproduktionen kan behöva balanseras och maximalt med fukt behövs till de torra partierna. En blandad kombinerad hud kan då och då få finnar och pormaskar.

Fet hud
Fet hud har normalstora till stora porer, hög talgproduktion samt en ökad tendens till acne och pormaskar. Huden blir lätt blank under dagen. Under sommarhalvåret kan den feta tendensen öka. Produkter för fet hud reglerar talgproduktionen, dämpar glansiga partier och ger en fräsch hud med en matt yta.

Känslig hud
Hudens struktur är jämn med små till normalstora porer och med en normal till låg talgproduktion. Huden reagerar lätt på olika inre och yttre belastningar. Känslig hud kännetecknas ofta av en tendens till rödhet, blossande och torrhet.

Mogen hud 
En mogen hud har fina linjer och rynkor och uppvisar även ofta tecken på solskador i form av pigmentfläckar. Huden har mist sin spänst och kan vara ojämn eller grov i strukturen. Vanligast är att den mogna huden har en torr tendens, men den kan också vara av det fetare slaget. Val av produkter bör anpassas efter känslighet och behovet av fukt/talgreglering.


Akne - läs mer..

Rosacea - läs mer..

Pigmentfläckar - läs mer..

Torr hud - läs mer..

Atopiskt eksem - läs mer..

Rynkor - läs mer..

Keratosis pilaris - läs mer..

Hudvård för män - läs mer..